ESG DUE DILIGENCE В ЗАДАЧАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Алексін, Гліб (Сталий розвиток економіки, 2025)
Повоєнне відновлення України потребує системного підходу до відновлення економічної, соціальної та екологічної інфраструктури. У статті обґрунтовано застосування ESG Due Diligence як інструменту для забезпечення прозорості, ефективності та стійкості проектів відновлення шляхом інтеграції екологічних, соціальних і управлінських аспектів. Розглянуто виклики та можливості відновлення, акцентовано на декарбонізації, розвитку «зеленої» енергетики та інновацій. Наголошено на необхідності підходу, що включає державно-приватне партнерство, «зелені» облігації, фонди відновлення як основні фінансові механізми. Запропоновано ad hoc комбінування джерел фінансування для подолання обмежень невизначеності та динамічності середовища повоєнного відновлення. Підкреслено важливість цифровізації, прозорості, моніторингу ризиків як засадничих. Перспективи досліджень включають квантифікацію цілей за ESG Due Diligence повоєнного відновлення.