СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК - Мельничук, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням впливу соціальної відповідальності та фондовий ринок. Проаналізовано дослідження низки зарубіжних науковців, в яких описано як ті чи інші складові соціальної відповідальності впливають на оцінку компаній, величину їх доходів. Зокрема, суб’єкти з оприлюдненою звітністю є більш стійкими, впізнаваними, а їх вартість на порядок вища за інших у відповідній сфері. Крім того, зроблено акцент на тому, що інвестори, при прийнятті рішень, також керуються оприлюдненою інформацією в частині соціальної відповідальності потенційних компаній, що прагнуть залучити інвестиції. На сьогодні оприлюднення звітів з соціальної відповідальності для більшості суб’єктів фондового ринку є обов’язковими. Доведено на прикладі окремих країн, що компаніям варто оприлюднювати таку звітність, навіть якщо це не є обов’язковим з точки зору законодавства країни. Серед пріоритетних для інвесторів на сьогодні напрямів соціальної відповідальності бізнесу виділяються дієві проєкти зі сталого розвитку, інклюзії, освіти, захисту довкілля, а не просто благодійність, прямі пожертвування. Інвестор прагне бачити динамічну модель розвитку суб’єкта у сфері соціальної відповідальності, результативність дій у цій сфері. Якщо аналізувати ефект від поданої звітності в частині соціальної відповідальності, то найкраще він відчувається саме у довгостроковій перспективі.