РОЛЬ СФЕРИ ПОСЛУГ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Комчатних, Олена; Муленко, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню значення сфери послуг у забезпеченні економічного зростання України в умовах воєнного стану та розробці заходів державної політики, спрямованих на підтримку та стимулювання розвитку сфери послуг. Досліджена динаміка та структура номінального та реального ВВП, а також ВВП на душу населення як основних індикаторів економічного зростання. Встановлено, що початок повномасштабної війни на території України зумовив скорочення обсягів номінального і реального ВВП України. Виявлено, що зменшення обсягів виробництва в сфері послуг було нижчим, ніж в промисловому та агропромисловому секторах, що дозволило уникнути катастрофічного скорочення ВВП. Запропоновані заходи підтримки розвитку сфери послуг в умовах воєнного стану, які включають: формування повноцінної стратегії розвитку сфери послуг; стимулювання розвитку малого бізнесу; нагромадження людського капіталу; вдосконалення регіональної політики.