ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМ ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Рисін, Віталій; Монтика, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інструментів підтримки підприємництва, запроваджених урядом України для стимулювання вітчизняного бізнесу в умовах воєнного стану, а також визначення напрямів підвищення їх ефективності. Нами розглянуто специфіку реалізації програм «Доступні кредити 5–7–9%» та «єРобота». Фінансування бізнесу у рамках цих програм має низку переваг та недоліків, причому переваги здебільшого стосуються підприємницького сектору, натомість державний бюджет та банки відчувають певний негативний ефект. Рекомендації щодо вдосконалення програм передбачають фокусування на підтримці нових малих і середніх підприємств, надання переваги фінансуванню інвестиційних проєктів, розробку чітких критеріїв ефективності та оцінки платоспроможності позичальників, запровадження механізму страхування від воєнних ризиків та забезпечення прозорої конкуренції між банками.