ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ОЦІНЮВАННЯ ПОСЛУГ ЕКОСИСТЕМ У КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ У СФЕРІ ПРИРОДООХОРОННОГО ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ - Соловій, Ігор; Бурда, Юрій; Жмурко, Назарій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено інструменти оцінювання послуг екосистем в контексті управління проектами у сфері природоохоронного просторового планування.Встановлено, що інструменти – ARIES (Artificial Intelligence for Ecosystem Services) і InVEST (Integrated Valuation of Ecosystem Services and Tradeoffs), широко використовуються для картографування, моделювання і оцінки екосистемних послуг. Обидва інструменти допомагають визначити місцезнаходження, розподіл та вплив екосистемних послуг на даній території, а також кількісно оцінити їх вартість. Досліджено також інструменти комплексної оцінки екосистемних послуг InVEST, Coting Nature та TESSA. Теоретичною основою послужили публікації щодо підходів, методології та методик оцінювання послуг екосистем. Використано пошуковий метод дослідження за джерелами на ScienceDirect, науковими звітами, рішеннями міжнародних організацій з критичним оглядом зібраного матеріалу, теоретичне моделювання, конкретизація, порівняльний аналіз оцінок послуг екосистем. Зроблено висновок, що комбінація різних методів та джерел даних може забезпечити більш широкий спектр інформації та більш глибоке розуміння функцій екосистем та їхнього впливу на природні процеси.