МУЛЬТИАГЕНТНІ СИСТЕМИ В УПРАВЛІННІ АКАДЕМІЧНИМИ УСТАНОВАМИ - Гужва, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто можливості застосування мультиагентних систем (МАС) для покращення ефективності управління академічними установами. Висвітлено головні переваги МАС, такі як адаптивність, автономність, розподіл завдань та поліпшена комунікація. Розглянуто основні виклики, пов’язані з їх впровадженням, включаючи технічні проблеми, ресурсні вимоги, етичні питання та складність моделювання. Детально описано етапи методології реалізації МАС, починаючи від аналізу потреб і проєктування до тестування, впровадження та підтримки. Наведено приклади практичного використання МАС для автоматизації створення розкладів занять та управління бібліотечними ресурсами з деталізацією структури агентів та їх ролей. Зроблено висновок, що мультиагентні системи мають значний потенціал для цифрової трансформації академічних установ, однак їх успішна інтеграція вимагає врахування технічних, організаційних та фінансових аспектів. Ключові слова: управління, академічна установа, агент, мультиагентна система, проект, впровадження.