ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОДІЇ МИТНИХ ТА ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ У БОРОТЬБІ З КОНТРАБАНДОЮ - Заяц, Віктор; Титор, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття спрямована на дослідження сучасного стану функціонування організаційно-правового механізму взаємодії Державної митної служби України/Держмитслужби з вітчизняними правоохоронними органами з питань запобігання та протидії контрабанді. Основну увагу приділено питанням відповідності між правоохоронними завданнями та повноваженнями митних органів України, законодавчого підгрунтя для здійснення оперативно-розшукової діяльності, а також ефективної взаємодії Держмитслужби з правоохоронними органами у боротьбі з контрабандою. Проаналізовано положення актів міжнародного законодавства, спрямованих на забезпечення здійснення митними органами правоохоронної діяльності, а також повноцінної взаємодії з іншими правоохоронними органами, з метою досягнення цілісності та ефективності правоохоронної місії Державної митної служби України. Визначено та сформульовано проблемні аспекти функціонування організаційно-правового механізму взаємодії Держмитслужби з вітчизняними правоохоронними органами у боротьбі з контрабандою, які узагальнені у висновках до цієї статі. Усунення вказаних проблемних аспектів покликане забезпечити вдосконалення та розвиток правоохоронної діяльності митної служби України, зокрема в напрямку ефективної взаємодії Держмитслужби з вітчизняними правоохоронними органами з питань запобігання та протидії контрабанді.