ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ: ТРАКТУВАННЯ ТА АКТУАЛЬНІ ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Мельник, Степан; Яремчук, Ростислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
В історичному плані економічна безпека держави, як складова національної безпеки, виокремилася та набула найбільшої пріоритетності лише в межах останнього десятиліття. На сучасному етапі теоретичні розробки проблематики забезпечення економічної безпеки в Україні провадяться в межах останніх тридцяти років, а їх характер вказує на спроби узгодити різні позиції та виробити осучаснений підхід. Для України спроможність протистояти військовій агресії Російській Федерації в значній мірі визначається станом й здатністю адаптувати національну економіку. Три роки протистояння відзначилися появою та відмінним впливом загроз щодо усіх складових економічної безпеки держави. Швидкий перебіг подій дозволяє відстежувати зміни, констатуючи необхідність як гальмування й ліквідації загроз, так й більш повного використання нових можливостей, які виникають завдяки безпековій вертикалі, зокрема міжнародній підтримці. Обґрунтовано, що така підтримка сприяє скороченню технологічного відставання, а оновлення військово-промислового комплексу може відіграти роль локомотиву у відновленні національної економіки.