СТРАТЕГІЇ ПІДВИЩЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ - Ярмус, Степан (Сталий розвиток економіки, 2025)
В умовах глобалізації та стрімкого технологічного розвитку підприємства зіштовхуються із необхідністю впровадження інноваційних стратегій для забезпечення своєї конкурентоспроможності та стійкості на ринку. Метою статті було вивчення та аналіз стратегій підвищення інноваційного потенціалу підприємств, що сприяють їх конкурентоспроможності та стійкості на ринку. Дослідженням встановлено, що впровадження сучасних інформаційних технологій, таких як автоматизація виробничих процесів та аналітика великих даних, дозволяє знизити витрати, підвищити швидкість обробки інформації та якість продукції, що надає конкурентні переваги. Розвиток кадрового потенціалу через навчання і професійний розвиток співробітників підвищує їхню мотивацію і кваліфікацію, що є важливим для реалізації інновацій. Співпраця з науковими установами відкриває доступ до передових технологій, а оцінка ефективності проектів через KPI забезпечує системний підхід до управління інноваціями. дослідження показує, що інтеграція інновацій у всі аспекти діяльності підприємства сприяє його сталому розвитку. Запропоновані стратегії допоможуть підприємствам адаптуватися до динамічного ринкового середовища, що є критично важливим для їхнього довгострокового успіху та конкурентоспроможності.