СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Шевчук, Л.Т.; Федоришина, Л.М.; Гончаренко, І.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Проаналізувати здоров’я дитячого населення сільських територій і виявити регіональні відмінності у його формуванні. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи наукового дослідження: діалектичний – для аналізу складових здоров’я сільського дитячого населення;аналітичний і монографічний – при опрацюванні літературних, статистичних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для відображення взаємозв’язку соціальних й економічних аспектів здоров’я дитячого населення і території його проживання; графічний і табличний – для наочного відображення опрацьованих статистичних даних; абстрактно- логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формулювання висновків. Результати. Проаналізовано структуру дитячого населення у 2017 році і встановлено, що у Закарпатській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях частка сільського дитячого населення є переважаючою і складає більше 50%. Встановлено, що поширеність та захворюваність сільського дитячого населення (на 1000 дітей) є значно меншими за аналогічні показники серед міського дитячого населення,проте це не відображає реального стану фізичного здоров’я дітей, адже вказані показники визначаються за зверненням батьків дітей чи власне самих дітей підліткового віку до лікарів; крім того, віддаленість окремих сільських територій від районних чи обласних центрів ще більше «викривлює» реальні показники. Згруповано регіони України за найбільшими та найменшими показниками захворюваності на 1000 сільських дітей за кожним класомхвороб. Виявлено, що для сільського дитячого населення найбільш характерними (з найвищими показниками захворюваності) є хвороби органів дихання, хвороби шкіри та підшкірної клітковини, хвороби органів травлення і хвороби ока та придаткового апарату. Доведено, що в умовах децентралізації влади, кожна ОТГ, вільно розпоряджаючись коштами, може створити найкращі умови для розвитку (фізичного, емоційного, інтелектуального тощо) дитячого населення, що проживає у сільській місцевості. Наукова новизна. Дістав подальшого розвитку аналіз здоров’я дитячого населення сільських територій, який, на відміну від подібних досліджень, проведено за визначеними складовими здоров’я дитячого населення (фізичне, психічне, інтелектуальне, соціальне). Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути використані при викладанні навчальних дисциплін, написанні наукових робіт в контексті поглибленого вивчення проблем формування здоров’я дитячого населення сільських територій. Озвучена проблематика могла би стати основою для написання науково-дослідної роботи «Здоров’я сільського дитячого населення».