СТАЛЕ ВЕДЕННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ: ДОСВІД КРАЇН-ЧЛЕНІВ ЄС - Волковська, Юлія; Дубовіч, Іон (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано міжнародний досвід сталого ведення лісового господарства в умовах зміни клімату, зосереджуючись на кращих практиках країн-членів Європейського Союзу. Акцентовано увагу на тому, що ліси відіграють важливу роль у підтримці екологічного балансу, виконуючи функцію поглиначів вуглецю, регулюючи кліматичні процеси, водний баланс і забезпечуючи збереження біорізноманіття та зазначено про їх вразливість до змін клімату. Проаналізовано національні стратегії з адаптації до зміни клімату, організаційні структури управління та впровадження заходів адаптації до кліматичних викликів у Польщі, Франції та Німеччині. На основі порівняльного аналізу зроблено висновки про можливість застосування цих практик в Україні. Зокрема, запропоновано адаптувати досвід країн ЄС для зменшення впливу кліматичних змін, збереження біорізноманіття та розвитку сталого ведення лісового господарства в Україні.