ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА: ВПЛИВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - Фісуненко, Павло; Булєєв, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Ґрунтуючись на матеріалах значного масиву наукової літератури з питань принципів побудови системи економічної безпеки підприємства зроблено висновок про існування суттєвого різноманіття авторських поглядів на питання, що досліджується. Сучасна економічна система України зазнає суттєвих змін під впливом трансформаційних процесів, зокрема через глобалізацію, цифровізацію та зміну регуляторного середовища. Ці зміни створюють нові виклики та загрози для економічної безпеки підприємств, що потребує адаптації існуючих підходів до управління ризиками. Зокрема, збільшується необхідність розробки системи економічної безпеки, яка буде здатною оперативно реагувати на динамічні зміни як внутрішнього, так і зовнішнього середовища. Актуальність теми полягає в необхідності перегляду базових принципів побудови таких систем з урахуванням трансформацій економічної системи, щоб суб’єкти господарювання могли ефективно функціонувати в умовах підвищеної невизначеності. Здійснено комплексний аналіз принципів побудови системи економічної безпеки підприємств з урахуванням трансформаційних змін сучасної економіки. На відміну від попередніх робіт, де окремі принципи розглядалися ізольовано або були інтегровані в менеджмент компанії, запропоновано новий підхід, що базується на системній інтеграції різних аспектів: реагуванні на загрози, адаптивності до зовнішніх змін, моніторингу економічного середовища. Авторська класифікація принципів дозволяє об’єднати загальні та специфічні підходи до економічної безпеки. Результати дослідження можуть бути використані у якості теоретичного підґрунтя для побудови більш адаптивних форматі систем економічної безпеки, здатних ефективно реагувати на динамічні зміни економічного середовища в умовах глобалізації та цифровізації.