КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У ПАРАДИГМІ ВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ ТА ПОВОЄННОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Гребеножко, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано основні концепти формування та реалізації фіскальної політики, її роль у відновленні економіки та забезпеченні сталого розвитку, так як фіскальна політика в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення набуває особливого значення, оскільки вона виступає основним інструментом забезпечення економічної стабільності, відновлення і модернізації. Увагу зосереджено на досвіді українських і зарубіжних науковців, які досліджують механізми регулювання економіки у воєнний та повоєнний періоди. У статті представлено аналіз етапів переходу від воєнних дій до сталого розвитку, підкреслено важливість державного регулювання та його еволюції залежно від фази процесу відновлення. Акцент зроблено на необхідності комплексного підходу до реалізації фіскальної політики з урахуванням міжнародного досвіду, що включає такі механізми: спрощення податкових процедур, зниження ставок, створення податкових стимулів для інвестицій, упровадження автоматичних стабілізаторів і спеціальних економічних зон. У рамках дослідження представлено порівняльний аналіз досвіду Німеччини, Японії, Сінгапуру, Боснії і Герцеговини, Південної Кореї, які успішно реалізували стратегії відновлення економіки. Відзначено значення таких заходів, як зниження податків, впровадження стимулів для інвестицій у високотехнологічні галузі, спрощення податкового адміністрування та гармонізація податкових систем із міжнародними стандартами. Дискреційна та недискреційна фіскальна політика розглядаються як важливі інструменти, здатні зменшити циклічні коливання економіки. У статті висвітлено їх переваги та обмеження, наголошено на важливості їх комбінованого застосування для забезпечення економічної стабільності. Підкреслено, що фіскальна політика в умовах воєнного стану й післявоєнного відновлення має забезпечувати збалансованість між короткостроковими потребами та довгостроковими пріоритетами сталого розвитку.