ОСОБЛИВОСТІ РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЗА СТАНДАРТАМИ IFRS S1, IFRS S2 - Тивончук, Олена; Тітов, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена міжнародним стандартам розкриття інформації зі сталого розвитку IFRS S1, IFRS S2 (стандартами ISSB). Представлено критичний аналіз вимог цих стандартів до змісту розкриття інформації, що повинна надати користувачам можливість оцінити вплив ризиків і можливостей, пов’язаних зі сталим розвитком, на грошові потоки компанії, її доступ до фінансування та вартість капіталу у короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі. Детально розглянуто основні складові елементи змісту, що повинні бути представлені у звітності зі сталого розвитку - корпоративне управління, стратегія, менеджмент ризиків, а також показники та цілі. Підкреслюється, що використання фінансової інформації зі сталого розвитку значно полегшує Таксономія ISSB, яка передбачає подання даних у структурованому цифровому форматі. Зроблено висновок, що підготовка компаніями звітності за стандартами IFRS S1, S2 надає ряд переваги, проте зумовлює необхідність суттєвої трансформації звітування, інтеграції елементів ESG у стратегію й бізнес-процеси та, відповідно, інвестування у ці зміни додаткових фінансових ресурсів.