ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА ІННОВАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ - Портной, Євген (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена важливій проблемі щодо обґрунтування теоретичних аспектів і розробка практичних рекомендацій щодо впливу цифрової трансформації на інноваційну діяльність підприємств. Представлена дефініція поняття «інноваційна діяльність». Проаналізовано обсяг асигнувань державного бюджету на НДДКР, валові внутрішні витрати приватних підприємств на НДДКР та частка валових внутрішніх витрат підприємств у% до ВВП країн ЄС у 2023 р. Визначено зміст поняття інноваційно-активне підприємство. Наведені дані довідкового опитування щодо інновацій у компаніях – загальна кількість одиниць інноваційно активних підприємств в країнах ЄС та статистичні дані Державної служби статистики України у 2022 р., а також частка інноваційно-активних підприємств у країнах ЄС: Бельгія (70,3 % усіх підприємств), Греція (65,5%), Німеччина(63,6 %), Нідерланди (63,4 %), Італія (63,1%). Розкрито результати інноваційної діяльності на мікро- та макрорівнях: важливість інновацій для підприємства – це конкурентна перевага, максимальна окупність інвестицій (ROI), підвищення продуктивності, позитивний вплив на корпоративну культуру; роль інновацій у суспільстві полягає у впливі на економічне зростання, майбутнє робочих місць, підвищення добробуту, скорочення бідності, голоду, захворювань, розширення спілкування та доступу до освіти, підвищення екологічної стійкості. Дано визначення цифрових інновацій, розкрито позитивний вплив цифрової трансформації на інноваційну діяльність підприємств.