РЕАЛІЗАЦІЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ МІСТ І ГРОМАД НА ЗАСАДАХ ГЛОКАЛІЗАЦІЇ - Лайко, О.І.; Капітанець, С.В.; Чехович, З.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення перспективних напрямів і засад державної регуляторної політики щодо стимулювання сталого розвитку міст і громад в Україні на основі розрахунків, проведених за методичним підходом, що поєднує в собі індикатори сталого розвитку, визнані на міжнародному і національному рівнях, а також авторські індикатори, які враховують сучасні особливості і вплив процесів децентралізації та глокалізації на сталий розвиток міст і громад в Україні. Методика дослідження. У статті використано такі методи наукового дослідження: діалектичний – для аналізу стану забезпечення ефективного розвитку територіальних систем господарювання на засадах сталого розвитку; аналітичний і монографічний – при опрацюванні літературних, статистичних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для відображення взаємозв’язку основних напрямів реалізації цілей сталого розвитку міст і громад та здатності і готовності останніх до трансформаційних змін; графічний і табличний – для наочного відображення: обчислених значень індикаторів сталого розвитку міст і громад за період 20102017 років, визначених їхніх відхилень від цільових значень або значень в базисному 2005 році з метою встановлення ключових трендів і характеру змін обраних показників; абстрактно-логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формулювання висновків з метою розробки відповідних регуляторних заходів щодо покращення стану досягнення цілей сталого розвитку національними містами і громадами в умовах децентралізації та глокалізації. Результати. Проведено розрахунок індикаторів розвитку міст і громад в Україні за такими ключовими напрямами, які враховують вплив сталого розвитку та процесів глокалізації, децентралізації, а саме: доступність і комфортність умов проживання в містах і громадах; готовність до співпраці та спільного виконання значущих проектів; включеність в глокалізаційні процеси (участь локальних громад в світогосподарських процесах); екологічна успішність і готовність до переходу на засади циркулярної економіки. Встановлено, що міста і громади в Україні, розвиток котрих зазнає значних трансформаційних змін, повинні ефективно використати можливість досягнення суттєвого соціально-економічного ефекту у випадку впровадження належних регуляторних заходів. Результати проведених розрахунків за адаптованим переліком показників сталого розвитку для міст і громад свідчать про серйозні відставання від сучасних європейських трендів і цільових значень індикаторів доступності житла, участі в міжнародному інвестиційному обміні та можливості запровадження моделі циркулярної економіки. Для повноцінного включення національної економічної системи та локальних соціально-економічних підсистем до глокалізаційних процесів необхідними є розробка важелів регуляторної підтримки і провадження політики стимулювання сталого розвитку як на різних адміністративно-територіальних рівнях, так і у вимірі стратегічно важливих секторів економіки. Наукова новизна. Розроблено адаптований для національних реалій та доступний за переліком показників методичний підхід до оцінки цілей сталого розвитку міст і громад в Україні з врахуванням сучасних впливів процесів глокалізації та децентралізації. Практична значущість. Розроблений перелік індикаторів сталого розвитку міст і громад в умовах децентралізації становить практичний інтерес з точки зору його використання Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України для проведення аналітичних розрахунків і оцінки перспектив сталого розвитку громад в сучасних умовах.