ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН КОМПЛЕМЕНТАРНОСТІ У ЛАНЦЮЗІ «ЕКОЛОГІЧНЕ ОПОДАТКУВАННЯ – РАЦІОНАЛЬНЕ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ – ТІНІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ – НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА» - Самусевич, Ярина; Теницька, Ірина; Востриков, Павло (Сталий розвиток економіки, 2025)
Екологічні та економічні виклики сучасності вимагають пошуку нових підходів до забезпечення збалансованого розвитку держави. Взаємозалежність між раціональним використанням природних ресурсів, податковою політикою та економічною прозорістю є вирішальним фактором для збереження екосистем та біорізноманіття і забезпечення довгострокової стійкості економіки, що у комплексі формує базис для підтримки та зростання безпеки національної економіки. Метою статті є підтвердження та обґрунтування комплементарності, що виникає в процесі детінізації екологічних податків, стимулювання раціонального природокористування, забезпечення національної безпеки. Для проведення дослідження використано інструментарій SciVal від Elsevier (перевірка актуальності дослідження та важливості теми в різних дисциплінах), VosViewer (демонстрування взаємозв’язків між категоріями та визначення їх тригерних точок впливу на екологічне оподаткування), Google Trends (аналіз актуальності екологічного оподаткування через призму національної безпеки, детінізації та раціонального використання ресурсів) і Google Books Ngram Viewer (аналіз контексту дослідження). У статті обґрунтовано комплементарність, що виникає в процесі детінізації екологічних податків, стимулювання раціонального природокористування, забезпечення національної безпеки. Визначені тригерні точки впливу екологічного оподаткування на забезпечення раціонального природокористування, детінізації та безпеки національної економіки. У процесі дослідження проведено одночасно три типи бібліометричного аналізу: за словами «Environmental tax» та «De-shadowing»; «Environmental tax» та «Rational nature management» та «Environmental tax» та «National security», що дозволило оцінити еволюцію досліджень, виявити найбільш актуальні їх сфери та перспективні напрямки. Результати проведеного дослідження мають важливе значення для формування ефективної державної політики у сфері охорони навколишнього середовища, оптимізації податкової системи для підтримки екологічної відповідальності бізнесу та населення, зменшення тінізації економіки та покращення національної безпеки.