МІЖНАРОДНИЙ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЛІСОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Волковський, Юрій; Дубовіч, Іон (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті звертається увага на зростаючу роль інформаційних технологій у сфері лісового господарства. Розглядаються інноваційні підходи до управління лісовими ресурсами, такі як використання геоінформаційних систем, дистанційного зондування, систем глобального позиціонування, блокчейну, аналізу великих даних, безпілотних літальних апаратів та інших технологій. Наведено приклади успішної інтеграції інформаційних технологій у лісовий сектор різних країн, зокрема Канади, США, Фінляндії, Швеції, Бразилії та Китаю. Визначено основні переваги впровадження інформаційних технологій, серед яких покращення точності даних, швидкість прийняття рішень і мінімізація ризиків. Водночас акцентовано увагу на таких викликах як висока вартість, потреба у кваліфікованих кадрах і технічні обмеження у віддалених регіонах. Науково-обґрунтована перспективність подальшого впровадження інформаційних технологій у лісове господарство.