ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Горват, Тетяна; Лугош, Лариса; Ігнатко, Яна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Статтю присвячено оцінці фінансового забезпечення діяльності вітчизняних неприбуткових організацій, зокрема, висвітленню джерел фінансування та викликів, з якими стикаються такі організації. Розглянуто ключові особливості фінансової діяльності неприбуткових організацій, зокрема їх відмінності від комерційних структур, а також роль фінансування у забезпеченні стабільності та ефективності їх функціонування. Проаналізовано основні джерела фінансування, серед яких державні субсидії, гранти, добровільні пожертви, доходи від господарської діяльності та альтернативні шляхи фінансування. Окреслено вимоги щодо прозорості та ефективності використання фінансових ресурсів, а також важливість дотримання законодавчих норм та забезпечення підзвітності. Показано, що ефективне фінансове управління є основою для успішної реалізації соціальних проєктів неприбутковими організаціями та їх сталого розвитку.