РОЛЬ МІЖНАРОДНОЇ ПІДТРИМКИ У ФІНАНСУВАННІ ВИТРАТ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Залужна, Зоряна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті висвітлено роль міжнародної фінансової підтримки у фінансуванні витрат Державного бюджету України в умовах війни. Проаналізовано обсяги міжнародної допомоги, отриманої у 2022–2024 роках, загальний обсяг якої склав близько 106 млрд дол. США, зокрема 47,3 млрд дол. США – у 2024 році. Розглянуто внесок ключових міжнародних партнерів, таких як Європейський Союз, США, Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та Японія, у фінансування соціальних програм, відновлення інфраструктури та зміцнення обороноздатності країни. Окрему увагу приділено питанням цифровізації бюджетування, що сприятиме підвищенню прозорості використання ресурсів, зниженню корупційних ризиків та зміцненню довіри міжнародних партнерів. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції міжнародної допомоги у національні стратегії розвитку, підвищення ефективності моніторингу та уникнення ризиків подвійного фінансування. Авторський підхід акцентує увагу на вдосконаленні управління фінансуванням витрат державного бюджету шляхом використання новітніх технологій та міжнародного досвіду для забезпечення макрофінансової стабільності та довгострокового економічного зростання.