СУЧАСНІ ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У СФЕРІ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА КРАЇНАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Дубовіч, Іон; Мацько, Ростислав; Рожкович, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним теоретико-методичним та практичним проблемам транскордонного співробітництва у сфері екологічного туризму між Україною та суміжними країнами Європейського Союзу (ЄС). З’ясовано, що екологічний туризм відіграє важливу роль у імплементації концепції сталого розвитку та збереженні навколишнього природного середовища. Зазначено, що в умовах війни Росії проти України, розвиток екологічного туризму в багатьох регіонах України є суттєво ускладненим. Чимало еколого-туристичних об’єктів України залишаються недоступними через значні ризики та загрози безпеці, спричинені військовою агресією Росії. Обґрунтовано, що за останні десятиліття значення екологічного туризму на прилеглих до кордону територіях України та сусідніх країн ЄС поступово зростає. Звернено увагу на важливість розвитку екологічного туризму на прилеглих до кордону територіях України та сусідніх країн ЄС. Наголошено, що в нинішніх умовах в Україні, виникає необхідність у розроблені теоретико-методичної основи, яка враховуватиме низку регіональних особливостей, що впливають на розвиток екологічного туризму в прикордонних регіонах України та країн ЄС, а також забезпечення раціонального й ефективного використання еколого-туристичних ресурсів.