ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Козик, Василь; Марко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Розглянуто сутність поняття енергоефективності будівлі, вимоги законодавства стосовно енергоефективності об’єктів житлового будівництва. Встановлено, що методологія проектування енергоефективних будівель передбачає розгляд будівлі як єдиної енергетичної системи, яку утворюють дві незалежні підсистеми – зовнішнього клімату та комплексу інженерних підсистем, енергетично пов’язаних між собою, що не враховує енергоефективність на усіх стадіях її життєвого циклу. Для досягнення мети дослідження обґрунтована доцільність та запропоновано організаційні засади систематичного підходу до формування системи оцінювання енергоефективності з урахуванням енерговитрат на усіх стадіях життєвого циклу об’єктів житлового будівництва. Запропоновано у життєвому циклі об’єкту житлового будівництва виділяти три складові – інвестиційно-будівельний цикл, експлуатаційний цикл та демонтаж, а при розгляді його як системи розглядати три підсистеми – будівництва, експлуатації та демонтажу, які разом формують цілісну картину усіх процесів і енергоефективності зокрема.