ЕКОНОМЕТРИЧНІ МОДЕЛІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ЛОГІСТИКИ В ТРАНСКОРДОННОМУ БІЗНЕСІ - Лінтур, Інна; Питьовка, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню економетричних моделей як інструменту формування ефективної логістики в транскордонному бізнесі. Результатом наукових пошуків є висновки, що економетричні моделі є потужним інструментом для формування ефективної логістики в транскордонному бізнесі, оскільки вони дозволяють науково обґрунтовано аналізувати та прогнозувати різноманітні аспекти, які впливають на ефективність логістичних процесів. Проаналізовано основні аспекти застосування економетричних моделей у транскордонному бізнесі. З’ясовано, що у транскордонному бізнесі особливу роль відіграє оптимізація маршрутів доставки товарів між країнами. Для цього можуть бути використані регресійні моделі, які аналізують історичні дані щодо часу перевезення, витрат на транспорт, погодні умови, а також митні процедури. На основі цих даних можна розробити стратегію, яка мінімізує час і витрати, що є критично важливим у конкурентному середовищі. Сформовано висновки, що економетричні моделі є важливим інструментом для підприємств, що займаються транскордонним бізнесом, оскільки вони дозволяють здійснювати ефективне планування, оптимізацію процесів та управління ризиками. Завдяки здатності обробляти великі обсяги даних і враховувати численні фактори, ці моделі допомагають підприємствам адаптуватися.