АДАПТАЦІЯ РИНКУ ПРАЦІ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ПЕРІОДУ - Мандрик, Василь; Говда, Галина; Новак, Уляна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена адаптації ринку праці у сфері гостинності України в умовах війни та післявоєнного відновлення. Розглянуто ключові трансформації, пов’язані із зростанням безробіття, змінами у структурі внутрішньої та зовнішньої міграції, скороченням кількості робочих місць і підвищенням вимог до кваліфікації працівників. Особлива увага приділяється викликам, які постають перед галуззю внаслідок руйнування інфраструктури, зниження попиту на послуги та значного дефіциту кадрів. Важливим аспектом є інтеграція внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у нові соціальні спільноти та їх залучення до ринку праці, що створює додаткові виклики, пов’язані з адаптацією, професійною перекваліфікацією та пошуком можливостей для працевлаштування. У статті запропоновано комплексні стратегії, які включають державну підтримку, програми підвищення кваліфікації, стимулювання локального підприємництва та створення умов для інтеграції різних груп населення у сферу гостинності. Реалізація цих заходів сприятиме відновленню індустрії гостинності та забезпечить стабільний внесок у відновлення економіки країни.