ПОБУДОВА ШКАЛИ ВИМІРЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИЗИ - Миколенко, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячено побудові шкали вимірювання ефективності діяльності малого та середнього бізнесу в умовах кризи. Для досягнення мети нами було проаналізовано концепції стійкості бізнесу, який стикається з низкою обтяжливих обставин в умовах кризи. Крім того, здійснений комплексний огляд літератури щодо вимірювання ефективності бізнесу, валідності та надійності шкал при побудові емпіричних моделей. Зроблено висновки, що індикатори ефективності поділяють на фінансові та нефінансові. Останні наукові розробки присвячені визначенню сталої ефективності та побудові відповідних шкал вимірювання. Разом з тим, проведений нами аналіз вимірювання ефективності діяльності малого та середнього бізнесу (МСБ) в Україні продемонстрував, що не всі запропоновані шкали нефінансової ефективності є надійними та валідними для подальшого використання. Тому перспективним є розробка такої шкали для побудови емпіричної моделі стійкості українського МСБ.