ІНФОРМАТИВНІСТЬ БУХГАЛТЕРСЬКОГО БАЛАНСУ: АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ТА ФУНКЦІЙ - Лега, Ольга; Єрмолаєва, Марина; Тютюнник, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Бухгалтерський баланс відіграє центральну роль у системі фінансової звітності підприємства, слугуючи інструментом для узагальнення фінансового стану суб’єкта господарювання на певну дату. Основну увагу приділено аналізу структури балансу, його функцій та характеристик, а також його ролі у задоволенні інформаційних потреб внутрішніх і зовнішніх користувачів. Досліджено історичну еволюцію концепції балансу, що включає перехід від контролю точності записів до сучасного розуміння балансу як інструменту аналітичної оцінки активів, зобов’язань і капіталу. Окрему увагу приділено аналізу структури балансу підприємств в Україні за 2021–2024 роки, включаючи підприємства галузі сільського господарства. У роботі підкреслено значення фінансової звітності як джерела інформації для прийняття економічних рішень. Визначено, що форма балансу має відповідати потребам аналізу, що сприяє підвищенню інформативності й достовірності фінансових даних. Запропоновано рекомендації щодо удосконалення складання та використання балансу для забезпечення ефективного управління і аналізу фінансової діяльності підприємства.