СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ УНІВЕРСИТЕТУ - Бобро, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття розглядає проблеми стратегічного управління економічною стійкістю університетів у контексті цифрових трансформацій. У роботі аналізуються основні фактори, що впливають на економічну стійкість вищих навчальних закладів, зокрема впровадження цифрових технологій та їх роль у забезпеченні ефективності управлінських процесів. Окрема увага приділяється питанням адаптації університетів до цифрової економіки, оптимізації ресурсного забезпечення та впровадженню інноваційних підходів до управління фінансовими потоками. На основі проведеного аналізу пропонується комплексна модель стратегічного управління економічною стійкістю університетів, що враховує сучасні технологічні зміни. Стаття є важливим внеском у розробку методичних рекомендацій для підвищення конкурентоспроможності та стійкості університетів в умовах цифрових трансформацій. Стаття присвячена актуальним питанням стратегічного управління економічною стійкістю університетів в умовах цифрових трансформацій. У статті досліджено основні підходи до забезпечення економічної стійкості закладів вищої освіти, яка стала особливо важливою в умовах глобалізації та швидких технологічних змін. Особливу увагу приділено впливу цифровізації на управлінські процеси університетів, включаючи інтеграцію новітніх технологій у навчальний процес, оптимізацію ресурсів та підвищення фінансової ефективності. Проаналізовано роль цифрових інструментів у зменшенні витрат на освітні послуги, покращенні управлінських процесів та підвищенні конкурентоспроможності університетів у глобальному освітньому просторі. У статті систематизовано сучасні підходи до оцінки економічної стійкості університетів, зокрема фінансові, ресурсні, ринкові та витратні підходи, які є основними інструментами ефективного управління закладами вищої освіти. Наведено приклади застосування цих підходів на практиці, що дозволяє університетам адаптувати свої стратегії до змін економічного середовища. Встановлено, що для досягнення високої економічної стійкості необхідно використовувати інтегрований підхід, який поєднує оптимізацію внутрішніх ресурсів, інвестиції в інноваційні технології та диверсифікацію фінансових джерел. Зокрема, цифровізація університетів виявляється важливим чинником підвищення ефективності управлінських процесів і забезпечення стійкості фінансових потоків. Інтеграція цифрових платформ і інструментів у навчальний процес відкриває нові можливості для надання освітніх послуг, забезпечуючи доступ до якісної освіти для ширшого кола студентів, зокрема завдяки онлайн-курсам та дистанційному навчанню. Водночас необхідність адаптації університетів до цифрової економіки вимагає розробки нових моделей управління, які поєднують інноваційні технології з традиційними методами фінансового та ресурсного менеджменту. У статті зазначено, що цифрові інструменти не лише підвищують ефективність освітнього процесу, але й сприяють розвитку інноваційних методів викладання, які відповідають вимогам сучасного ринку праці. Розроблено та описано комплексну модель стратегічного управління економічною стійкістю університетів, яка враховує цифрові трансформації та необхідність інноваційного розвитку. Модель включає оцінку фінансових потоків, управління витратами, аналіз ефективності інвестицій у цифрові технології та інтеграцію цих технологій у стратегії розвитку університетів. У результаті впровадження цієї моделі університети можуть суттєво підвищити свою стійкість до економічних шоків, забезпечити довгострокову стабільність і конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг.