МИТНІ РИЗИКИ У ТРАНСФЕРТНОМУ ЦІНОУТВОРЕННІ - Тищенко, Вікторія; Найденко, Олексій; Ачкасова, Світалана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Діяльність суб’єктів господарювання пов’язана із багатьма ризиками, одними із яких є митні ризики, спричинені існуючими правилами трансфертного ціноутворення. В процесі дослідження доведено, що трансфертне ціноутворення є важливим елементом контролю за операціями з нерезидентами. Встановлено, що існує різний підхід в нормативно-правових актах до визначення переліку країн, які відносяться до офшорних зон та мають бути об’єктом контролю в процесі трансфертного ціноутворення. Окреслено проблему попереднього узгодження цін у контрольованій операції залежно від видів суб’єктів господарювання. Доведена хибність законодавчої норми щодо перевірок контрольованих операцій. Окреслено проблему значної фінансової відповідальності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності за порушення в сфері трансфертного ціноутворення. Узагальнено митні ризики, виникнення яких спричинено існуючими правилами трансфертного ціноутворення. Запропоновано напрями зменшення впливу правил трансфертного ціноутворення на суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в процесі здійснення митних процедур.