ЦИФРОВІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА РЕФОРМУВАННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСАМИ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Метеленко, Наталія; Трохимець, Олена; Жовнір-Василенко, Ксенія (Сталий розвиток економіки, 2025)
В останні роки в Україні процеси цифровізації державних послуг і бізнес-процесів у державних установах розвиваються випереджуючими темпами, що сприяє впровадженню реформ, які зумовлені прагненням України приєднатися до Європейського Союзу. ЄС надає всебічну допомогу, підтримку у розширенні інфраструктури, розробці нових програмних рішень для державних установ з метою посилення їхнього потенціалу у підготовці до цифрової трансформації. Однак, повномасштабна війна рф проти України, яку розв’язала країна-агресор в лютому 2022 р., створює безліч перешкод у процесах консолідації зусиль для модернізації сектору управління державними фінансами. До таких перешкод слід віднести: відсутність достатнього рівня впливу та контролю з боку профільних міністерств; повноцінна автоматизація бізнес-процесів; недостатній рівень інтеграції та взаємодії між структурами; неузгодженості розвитку інформаційних технологій у відомствах; відсутність комплексних політик захисту інформації та протидії кіберзагрозам, що є особливо актуальним в умовах повномасштабної війни; відсутність консолідованих даних для оперативного та ефективного прийняття рішень тощо. Для вирішення окреслених проблем під час війни, нами узагальнено підходи до цифрової трансформації державних послуг з урахуванням світового досвіду та обгрунтувано доцільність його використання у вітчизняній практиці, зокрема в бюджетному процесі, в соціальній сфері. Особливу увагу приділено реформуванню підходів до бюджетного планування, яке спрямоване на забезпечення макроекономічної рівноваги в державі. Доведено, що цифрові трансформації як інноваційні процеси реформування, дозволять підвищити ефективність взаємодії органів державного управління та місцевого самоврядування, із структурами бізнесу та активними членами громадянського суспільства, посилювати відкритість і прозорість діяльності представників влади.