ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗАСАД СТАНОВЛЕННЯ СОЛІДАРНОГО ТУРИЗМУ - Коваль, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
Проаналізовано теоретичні та методичні підходи до оцінювання економічних засад формування солідарного туризму. Солідарний туризм, що набуває все більшої популярності у сучасному світі, визначено як форма подорожей, яка спрямована на сприяння розвитку соціального, економічного та екологічного благополуччя місцевих спільнот. Встановлено, що солідарний туризм не лише сприяє розвитку туристичних дестинацій, але й позитивно впливає на соціальну стабільність, сприяючи гармонійному використанню ресурсів та забезпеченню рівних можливостей для різних груп населення. Досліджено різні підходи до вимірювання економічних особливостей солідарного туризму з урахуванням його впливу на місцеву економіку, соціальну стабільність та збалансоване використання ресурсів. З’ясовано, що комплексна оцінка економічного впливу солідарного туризму потребує врахування широкого спектру показників, включаючи прямі та непрямі економічні ефекти, соціальні та екологічні наслідки. Представлено огляд наявних теоретичних концепцій та розроблено методологічні підходи до вимірювання економічних показників у контексті солідарного туризму. Виявлено, що для ефективного впровадження солідарного туризму необхідно розробити інструментарій, який дасть змогу точно оцінювати його вплив на місцеву економіку та соціальний розвиток. Проведено аналіз практичного досвіду впровадження солідарного туризму в різних регіонах світу, що дало можливість виділити основні чинники успіху та проблеми, з якими стикаються місцеві громади. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення інструментарію для оцінки впливу солідарного туризму на економіку та розвиток місцевих спільнот. Впроваджені методики та підходи сприятимуть створенню стійких і збалансованих моделей розвитку, які забезпечать довгострокове благополуччя місцевих громад та сприятимуть їхньому економічному зростанню. Також встановлено, що розвиток солідарного туризму вимагає активної участі всіх зацікавлених сторін, включаючи урядові та неурядові організації, місцеві громади та туристів. Отже, результати дослідження мають важливе значення для теорії та практики солідарного туризму, оскільки дають можливість глибше зрозуміти його економічні та соціальні особливості, а також сприяють подальшому розвитку цього напрямку туризму.