СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО РИНКУ ПРАЦІ ТА ВИКЛИКІВ ВІЙНИ - Назарова, Галина; Остапчук, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті розглянуті проблеми, пов’язані з інтеграцією економічного та нормативно-правового забезпечення соціального діалогу в Україні до європейських стандартів та найкращих практик. Розглянуто вплив війни на особливі умови здійснення соціального партнерства. Здійснено аналіз способів і процедур позасудового вирішення трудових спорів в умовах трансформації ринку праці. Найбільш поширеним є проведення примирливо-третейських процедур, які визначені термінами «примирення», «посередництво» і «арбітраж». Статистичний аналіз реєстрації, розгляду та вирішення трудових спорів (за даними Національної служби посередництва і примирення) показав, що кількість трудових конфліктів зростає за умови впливу війни, міграційних процесів, соціально-економічних криз. Запропоновані альтернативні технології вирішення конфліктів у трудових відносинах є інструментарієм інтеграції українського ринку праці у структуру ЄС, а також додатковою гарантією захисту трудових прав громадян України, Європи та вимушених мігрантів.