ПРИБУТКИ Й ІНВЕСТИЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Котенок, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена оцінці схильності українського бізнесу генерувати вигоди для контрагентів та стейкхолдерів своєї діяльності через інвестування одержуваних прибутків в капітальні активи. Для оцінювання була побудована модель функціонального зв’язку між усередненими за три роки розмірами чистого прибутку підприємств і розмірами усереднених за три роки інвестицій в капітальні активи, що фінансувались за рахунок власних ресурсів підприємств. Отримані емпіричні свідчення на користь того, що зв’язок між динамікою інвестицій по групах великих, середніх і малих підприємств має компенсаторний характер: більші прирости по одній групі компенсуються меншими по інших і сукупні коливання вирівнюються. Також отримано підтвердження високої чутливості профінансованих власними ресурсами підприємств капітальних інвестицій до розмірів отримуваних прибутків. Це тлумачиться як свідчення на користь великого потенціалу тих важелів політики сталого розвитку, що заохочують підприємства активно генерувати вигоди для контрагентів та стейкхолдерів своєї діяльності, використовуючи можливості, зумовлені зростанням обсягів прибутків. Зокрема, оскільки гранична і середня схильність бізнесу інвестувати отримані прибутки вище одиниці, можна очікувати, що податкові пільги, виявляться ефективним (з позицій зростання суспільного добробуту) засобом стимулювання інвестиційної активності бізнесу.