ТЕХНОЛОГІЧНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ МОДЕРНІЗАЦІЇ МИТНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Руденко, Вікторія; Погріщук, Галина; Рум’янцева, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних аспектів функціонування митних інформаційних систем як важливого інструменту оптимізації та модернізації митної справи. У роботі визначено сутність і характерні ознаки митних інформаційних систем, які включають інтегрованість, автоматизацію, стандартизованість, прозорість, безпеку даних, аналітичність та гнучкість. Проведено SWOT-аналіз функціонування митних інформаційних систем, що дозволило виявити їхні сильні та слабкі сторони, можливості та загрози в умовах динамічної глобалізації торгівлі. Особливу увагу приділено технологічним викликам, серед яких кіберзагрози, необхідність оновлення застарілих технологій та інтеграція інновацій, а також перспективам розвитку, включаючи впровадження новітніх технологій, поліпшення інтероперабельності, автоматизацію й оптимізацію процесів, розширення функціоналу тощо.