НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВИХ ЕКОСИСТЕМ - Олешко, Тамара; Марина, Анна; Сушириба, Ростислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У роботі розглядаються сучасні напрями розвитку фінансових екосистем в умовах цифрової трансформації. Встановлено, що екосистемний підхід забезпечує прогресивний розвиток фінансового сектору на основі інтеграції банківських, фінансових небанківських та нефінансових послуги в межах єдиних платформ. Такий підхід дозволяє усім учасникам екосистеми швидко адаптуватися до динамічних ринкових змін та клієнтських очікувань. Ключовими елементами сучасних фінансових екосистем є інноваційні рішення, що реалізуються за допомогою супердодатків, блокчейн-технологій, штучного інтелекту та використання великих даних. В розвитку глобальних та національних фінансових ринків велику роль відіграють цифрові технології та фінтех, тому програми підвищення ефективності взаємодії між учасниками фінансової екосистеми мають враховувати ці тенденції. Об’єднуючи на основі сучасних технологій ключових учасників економіки, фінансові екосистеми створюють передумови для стійкого економічного зростання, соціального розвитку та глобальної взаємодії.