ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ ТА ОСНОВНІ НАПРЯМИ ЙОГО ВДОСКОНАЛЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Шепель, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті висвітлено економічну сутність виробничих запасів. Розкриті класифікаційні ознаки виробничих засів протягом їх життєвого циклу. Проаналізовані контрольні процедури за наявністю виробничих запасів та методи списання запасів із відповідним відображенням у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності. Досліджено організацію облікового процесу виробничих запасів, поетапні шляхи документування, програмне забезпечення щодо ведення облікових процесів запасів. Деталізовано документальне оформлення наявності та використання виробничих запасів, організацію складського обліку запасів і їх наявності у бухгалтерській службі. Проведено аналіз та оцінку руху виробничих запасів: використання, надходження, вибуття, складський облік та облік запасів у бухгалтерській службі господарюючого суб’єкта та запропоновано основні напрями його вдосконалення. За результатами дослідження, саме для покращення обліку в частині виробничих запасів запропоновано впровадження додаткових технологій, таких як система RFID, система Just-in-Time (JIT), що полягає у зменшенні витрат на зберігання, але не допускає до простою виробництва, система Vendor-Managed Inventory (VMI), щоб забезпечити своєчасну поставку виробничих запасів та уникнути їх перевищення.