РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ, ВИКЛИКИ ТА СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ - Шепель, Інеса (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена аналізу процесу реформування Державної податкової служби України з урахуванням сучасних викликів та міжнародного досвіду. Розглянуто ключові проблеми функціонування податкової системи, зокрема високий рівень бюрократизації, недостатню автоматизацію процесів та складність адміністрування податків. Визначено основні напрями вдосконалення діяльності ДПС, включаючи цифровізацію, спрощення процедур податкового контролю, покращення взаємодії з платниками податків та підвищення рівня прозорості адміністрування. Досліджено практику реформування податкових органів у країнах Європейського Союзу, США та інших державах, а також можливості адаптації успішних підходів до українських реалій. Окреслено пропозиції щодо модернізації ДПС України, спрямовані на підвищення ефективності її роботи, забезпечення стабільності податкової системи та створення сприятливих умов для бізнесу.