ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ТА ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВ ЗВ’ЯЗКУ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Житар, Максим (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті детально проаналізовано інноваційний розвиток та фінансовий потенціал підприємств зв’язку в умовах глобалізації та стрімкої цифрової трансформації економіки. Автор акцентує увагу на ролі інноваційних технологій, таких як 5G, хмарні сервіси, блокчейн і штучний інтелект, у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств галузі. Розглянуто основні виклики, що постають перед телекомунікаційними компаніями: дефіцит інвестицій для модернізації інфраструктури, високі витрати на впровадження новітніх технологій, загострення конкурентної боротьби на міжнародному ринку, зростання ризиків кібербезпеки та необхідність адаптації до змін регуляторного середовища. Проведено аналіз фінансового потенціалу провідних українських телекомунікаційних операторів («Київстар», «Vodafone Україна», «Lifecell»), а також виявлено їхні сильні сторони та потенційні зони для покращення. Встановлено, що ПрАТ «Київстар» займає домінуючі позиції за ключовими фінансовими показниками, включаючи виручку, чистий прибуток і кількість абонентів. Однак, для всіх підприємств галузі спільними є потреби в оптимізації фінансових потоків, залученні венчурного капіталу та впровадженні аналітичних платформ для аналізу витрат. Автор також розглядає інноваційні підходи до управління ризиками, зокрема використання штучного інтелекту, машинного навчання та блокчейн-технологій. У статті наголошується на важливості інтеграції стратегій інноваційного розвитку в загальні бізнес-моделі, що дозволяє компаніям швидко реагувати на зовнішні виклики, підвищувати якість послуг та посилювати клієнтоорієнтованість. Особливу увагу приділено впровадженню гнучких бізнес-моделей (Agile, Lean), які забезпечують адаптивність компаній до ринкових змін і підвищують їхню операційну ефективність. Висвітлено роль партнерських екосистем у розвитку телекомунікаційного сектору, які сприяють залученню додаткових ресурсів та обміну знаннями. Крім того, розглянуто важливість інновацій у кадровому забезпеченні, що включає підвищення кваліфікації працівників у сфері фінансового аналізу та управління інноваціями. На основі проведеного аналізу запропоновано стратегічні напрями вдосконалення діяльності підприємств зв’язку, серед яких оптимізація фінансових ресурсів, розвиток інноваційних технологій, підвищення ефективності управління ризиками та інтеграція сучасних цифрових платформ.