КРЕАТИВНІСТЬ ЯК КЛЮЧОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ФАХІВЦЯ НОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН - Васюткіна, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається феномен креативності як ключового ресурсу нової економіки. Поглиблено розуміння сутності нової економіки як інтегрованої економічної системи, яка поєднує концепції економіки знань, інноваційної та креативної економіки та базується на використанні інформації, знань, інновацій, творчості, нематеріальних активів як базових ресурсів. Розглянуто на основі міждисциплінарного підходу аспекти розуміння поняття креативності та її особливості. Особливу увагу приділено формуванню креативної компетентності, яка визначається як інтегральна характеристика, що включає вміння генерувати нові ідеї, вирішувати складні задачі та адаптуватися до змін. Запропоновано модель креативної компетентності, що описує її основні структурні елементи та механізми розвитку. Досліджено драйвери та бар’єри, які впливають на формування креативності фахівця. Результати роботи можуть бути використані для розробки освітніх програм та стратегій розвитку персоналу в контексті нової економіки.