СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ ІНВАЙРОНМЕНТАЛЬНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Мащенко, М.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розробка стратегії управління інвайронментальною безпекою підприємства. Методика дослідження. В статті використано методи аналізу та синтезу, графоаналітичний метод дослідження для систематизації індикаторів, напрямів, елементів інвайронментальної безпеки діяльності підприємств. Результати. Обґрунтовано, що стратегія інвайронментальної безпеки підприємства повинна враховувати тривожні тенденції погіршення інвайронментальної ситуації та стати одним із найважливіших національних пріоритетів, які потребують більшої уваги влади. Визначено елементи стратегії інвайронментальної безпеки підприємства: положення щодо формування та підтримки функціонування системи її гарантування, системний моніторинг факторів, критерії та індикатори інвайронментальної безпеки. Напрямами забезпечення стратегії інвайронментальної безпеки підприємства є: підсилення у суспільстві мотивації; впровадження методики розрахунків інвайронментальної ефективності природоохоронних заходів; екологічне страхування; оцінка екологічного ризику тощо. Індикаторами інвайронментальної безпеки виступають: визначення цілей екологічної політики; оцінка ступенів виконання цільових і планових екологічних показників; служити засобом зовнішньої (при формуванні екологічної стратегії і політики) і внутрішньої комунікації тощо. Наукова новизна. Обґрунтовано, що одним з важливіших підходів для досягнення інвайронментальної безпеки підприємства є розробка стратегії управління інвайронментальною безпекою підприємства. Практична значущість. Отримані результати дослідження направлені на досягнення інвайронментальної безпеки підприємства та формування стратегії управління інвайронментальною безпекою підприємства.