ВІДНОВЛЕННЯ НА ЗАСАДАХ СТАЛОСТІ: ЗЕЛЕНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ГРОМАД УКРАЇНИ - Акименко, Олена; Гнедіна, Катерина; Сорока, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проведено всебічний аналіз проблем і перспектив повоєнної відбудови громад України, зосереджуючи увагу на необхідності інтеграції принципів сталого розвитку в процес реконструкції. У статті детально розглянуто ключові аспекти відновлення міст, які включають соціальний, економічний, екологічний, культурний виміри. Важливу частину роботи складає огляд попереднього досвіду повоєнної відбудови в інших країнах, що дозволяє виявити ключові фактори успіху, а також негативні чинники, прогалини та перешкоди. Здійснено детальне вивчення наявних напрацювань щодо розробки плану відбудови для України та визначення основних учасників процесу відновлення. Визначено ключові напрями повоєнного відновлення громад України. У статті підкреслюється важливість активної співпраці між державними органами, бізнесом та інноваційними структурами при реалізації заходів з відновлення на засадах сталості. Виокремлено ключові підходи, на яких має базуватися планування та реалізація заходів з відновлення, що забезпечить не лише ефективне відновлення зруйнованого, а й стійкий розвиток громад країни відповідно до сучасних європейських стандартів і світових тенденцій. Зроблено висновки про те, що освіта у сфері сталого розвитку та сприяння формуванню зелених навичок через освітній процес є ключовими для реалізації заходів зі сталого відновлення громад, оскільки забезпечують підготовку кадрів, здатних ефективно впроваджувати інноваційні рішення під час реалізації процесів відбудови.