ФОРМУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВ СВІТОВОГО РИНКУ БІОПАЛИВА В КОНТЕКСТІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Харін, Сергій; Іванова, Марина; Папіж, Юлія; Котенко, Артем (Сталий розвиток економіки, 2025)
Масштабні кліматичні зміни з дедалі більшою інтенсивністю призводять до підвищення світових температур, кількості і масштабів стихійних лих, катастроф, повеней, посух та інших негативних проявів. За даними авторитетних міжнародних організацій в галузі вивчення клімату, 2024 став найтеплішим на планеті з 1850 року, при цьому вказується також, що останні десять років були найтеплішими десятьма роками за всю історію спостережень. Показано, що температура 2024 року в Європі була на 1,47°C вище середнього значення за період 1991-2020 років і на 2,92°C вище за рівень 1850-1900 рр. У контексті сталого розвитку та декарбонізації найважливішим завданням для світової економіки є розвиток відновлюваних джерел енергії, зокрема біоенергетики, яка вже сьогодні займає помітні позиції у світовому господарстві. Вказується, що загальне споживання біоенергії на планеті в 2023 році склало приблизно 60 Едж, при цьому така біомаса, як деревина, вугілля та інша тверда біоенергія, займає приблизно третину загальної кількості, а сучасна біоенергетика – дві третини. У процесі декарбонізації дуже значно зростає роль транспортного біопалива, особливо етанолу та біодизелю, які можуть використовуватись на автомобільному або залізничному транспорті. Властивості біогазу дозволяють припускати його застосування на дуже тривалий час, оскільки він може бути перетворений на біометан для заміни природного газу і виступати в ролі диспетчерського джерела електрики. Вказується, що такі вкрай важливі для світової економіки сфери транспорту як морське океанське судноплавство та авіація не можуть бути переведені в найближчій час на будь-який інший вид відновлюваного палива, крім відповідно біодизеля та стійкого авіаційного палива, що робить останні унікальними. Відзначено, що роль біопалива як поновлюваного джерела енергії у світовій економіці стрімко зростатиме. Розвиток біоенергетики потребує концентрованих зусиль та ефективного інноваційного менеджменту для отримання оптимальних технологій виробництва і використання відновлюваних видів палива в інтересах сталого розвитку світової економіки.