МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ПІДПРИЄМСТВ - Кріль, Андрій; Чубай, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено методичні підходи до формування системи внутрішнього контролю підприємств на основі концептуальної моделі COSO Internal Control – Integrated Framework. Розглянуто причини, принципи, переваги та недоліки використання різних методичних підходів до побудови системи внутрішнього контролю. Обґрунтовано доцільність застосування ризико-орієнтованого, процесного та організаційного підходів для інтеграції контролю в бізнес-процеси, зменшення дублювання заходів та ефективного управління ризиками, що сприятиме прозорості фінансової звітності, підвищенню економічної безпеки, мінімізації фінансових втрат і прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Узагальнено взаємозв’язок внутрішнього контролю та стандартів ISA, який забезпечує якість аудиту. Підкреслено необхідність комплексного підходу до побудови ефективної системи внутрішнього контролю як важливого елемента корпоративного управління.