РОЛЬ БУХГАЛТЕРА В ДОСЯГНЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Панченко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена питанням трансформації професії бухгалтера в процесі реалізації практик сталого розвитку. У ході проведення дослідження встановлено, що протягом останніх років суттєво розширилися повноваження працівників бухгалтерської служби за всіма основними напрямами за рахунок упровадження в діяльність господарюючих суб’єктів екологічних і соціальних елементів. Визначено, що в складі облікового підрозділу, крім базових посад, доцільно виокремити посади бухгалтера з обліку операцій у сфері сталого розвитку та фінансового аналітика (менеджера). Установлено, що суттєво підвищилися вимоги до знань і навичок професійних бухгалтерів. Разом із загальнообліковими, вони повинні володіти спеціальними компетентностями у сфері сталого розвитку, ІТ і автоматизації; мати професійні сертифікати і постійно вдосконалюватися; бути доволі комунікабельними та розвивати аналітичні навички.