ІНТЕГРАЦІЯ ESG-ПРИНЦИПІВ У ВИРОБНИЦТВІ: МОЖЛИВОСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ, ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА МАРКЕТИНГУ - Садченко, Олена; Гайворонська, Інна; Шмагіна, Вероніка (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядаються основні питання ESG-принципів у виробництві, маркетингу в умовах сталого розвитку та циркулярної економіки. Це дослідження фокусується на впровадженні ESG-принципів (екологічні, соціальні та управлінські аспекти) у виробничі процеси з використанням технологій Індустрії 4.0. В умовах глобальних екологічних та соціальних викликів інтеграція ESG-принципів у виробничі процеси стає стратегічно важливим напрямом для сталого розвитку підприємств. Дане дослідження аналізує вплив ESG-орієнтованого підходу на підвищення ефективності ресурсокористування, зниження вуглецевого сліду та формування циркулярних бізнес-моделей. Особлива увага приділяється синергії ESG-принципів та концепції циркулярної економіки, що сприяє замкнутому циклу виробництва та споживання. Також розглядається роль маркетингу у просуванні стійких практик, включаючи зелений маркетинг та бренд-орієнтовані стратегії, спрямовані на підвищення споживчої лояльності. В результаті дослідження визначаються ключові інструменти та методи інтеграції ESG-підходів до промислового виробництва з урахуванням можливостей цифровізації та інноваційних технологій. Посилення корпоративного управління – прозорість, боротьба з корупцією, відповідність стандартам сталого розвитку. Сьогодні ESG-принципи у виробництві є не просто трендом, а стратегічною необхідністю для конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості та довгострокового розвитку бізнесу. Переваги циркулярної економіки: зниження витрат на сировину – повторне використання матеріалів, зменшення кількості відходів - переробка, вторинне виробництво, стабільність постачання – залежність від нових природних ресурсів скорочується, відповідність регуляторним вимогам – компанії уникають штрафів за забруднення довкілля. Маркетинг сприяє сталому розвитку: формування обізнаності – навчання споживачів екологічним практикам, просування циркулярних товарів – стимулювання попиту перероблені та екологічні продукти, створення емоційного зв’язку з брендом - підтримка глобальних ініціатив (наприклад, захист природи), зміцнення репутації компанії - відповідність ESG-стандартам.