УДОСКОНАЛЕННЯ ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ОРЕНДНІ ОПЕРАЦІЇ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ - Безкоровайна, Лідія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена розгляду основних концепцій обліку оренди відповідно до МСФЗ 16 «Оренда» та НП(С)БО 14 «Оренда». У процесі дослідження було проаналізовано різницю між операційною та фінансовою орендою, описані критерії для капіталізації оренди, визначених міжнародними стандартами фінансової звітності. Вивчено особливості використання МСФЗ 16 «Оренда». Розглянуто особливості відображення господарських операцій, пов’язаних із визнанням активів та зобов’язань щодо фінансової оренди та періодичних нарахувань витрат і доходів з фінансування для орендаря та орендодавця. Виявлено переваги використання МСФЗ 16 «Оренда», що вимагає відображення підприємством-орендарем активу, що орендується в формі права користування та пов’язаного з ним орендного зобов’язання за умови укладання довгострокового договору, що, у свою чергу, призведе до необхідності розроблення нових методів аналізу фінансової звітності. Запропоновано удосконалення формування облікової інформації щодо орендних операцій на рахунках бухгалтерського обліку шляхом поглиблення аналітики.