ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА ЕКОНОМІЧНІ МОДЕЛІ ПОЛІГРАФІЧНИХ КОМПАНІЙ - Григорова, Зоя; Сухорукова, Ольга; Кваско, Алла (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено вплив науково-технічного прогресу та цифрової трансформації на бізнес-моделі поліграфічних підприємств. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку галузі, зокрема зменшення накладів, зростання персоналізації продукції, збільшення частки рекламної продукції та упаковки, підвищення рівня автоматизації виробничих процесів та активне впровадження цифрового друку. Виявлено, що цифровізація сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, оптимізації витрат та покращенню взаємодії з клієнтами. Окреслено основні виклики, пов’язані з необхідністю адаптації підприємств до швидких змін ринкового середовища. Запропоновано підходи для адаптації бізнес-моделей поліграфічних підприємств до сучасних умов господарювання та покращення їх конкурентоспроможності, зокрема підвищення гнучкості виробництва, використання омніканального маркетингу, диверсифікація джерел доходу, фокусування на продукції з більш високою доданою вартістю та ін.