ЗАСТОСУВАННЯ ФОРМАЛІЗОВАНИХ МЕТОДІВ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ПРИ ОБРАХУНКУ КАЛЬКУЛЯЦІЇ ЗА НОРМАТИВНИМИ ЗМІННИМИ ВИТРАТАМИ - Красношапка, Володимир; Кузьмінська, Наталія; Кожемяченко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
Використання економічного аналізу в контексті інтеграції його методів з іншими дисциплінами при управлінні витратами підприємства відкриває нові можливості для більш ефективного управління ресурсами підприємства. Застосування детермінованого факторного аналізу при розрахунках відхилень фактичних витрат від нормативних дає можливості сформувати факторні моделі змінних витрат та визначити їх вплив на маржинальний доход. Застосуванням детермінованого факторного аналізу для визначення норм відхилення змінних витрат та їх впливу на маржинальний доход, дає можливість в подальшому складаючи величини прийнятних відхилень і віднімаючи величини неприйнятних відхилень по прямим змінним витратам, по непрямим змінним витратам та постійним витратам сформувати нормативний операційний прибуток. Такий підхід дає можливість керівникам підприємства вчасно виявити фінансові дисбаланси та з’ясувати причини цих відхилень.