ПОДАТКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВИ: ІНСТИТУЦІОНАЛЬНО-СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ - Теліщук, Микола; Теліщук, Мирослава (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається податкова діяльність держави в контексті формальних і неформальних інститутів, через які автори пояснюють моделі поведінки платників податків. Показано, що податки, податкові відносини та податкова система, будучи необхідною умовою існування держави, змінювались разом із розвитком природи, функцій і ролі держави в економічному та соціальному житті. Аналіз еволюційних змін в економіці і податкових відносинах дозволяє стверджувати, що зміни у соціально-економічному розвитку призводять до нових господарських викликів і можливостей, що є проявом закону емерджентності. Систематизація підходів до формування та реалізації податкової діяльності допомогла авторам визначити, що всі елементи податкового процесу – податкова політика, що включає відповідні заходи та інститути, а також сама податкова система – є важливими складовими цього процесу. Особливістю удосконалення інституціональних порядків у нестабільних господарських системах є необхідність трансформації суспільства, що відображає постійні зміни в умовах глобалізації та внутрішньої динаміки економічних процесів. Ці трансформації також потребують адаптації до нових реалій, що забезпечить стабільний розвиток податкових відносин і дозволить країнам ефективно реагувати на сучасні виклики. Особливість цих трансформацій полягає в тому, що вони не лише змінюють економічні процеси, а й вимагають оновлення інститутів, що регулюють ці процеси, зокрема податкових органів і системи збору податків. В умовах глобалізації та постійних змін у світовій економіці, ефективність податкової системи залежить від її здатності адаптуватися до нових економічних реалій та вимог міжнародного співтовариства. Отже, для забезпечення сталого розвитку держави важливими є не лише зміни у податковій політиці, а й у гнучкості і швидкості реагування податкових інститутів на нові економічні виклики.