ВПРОВАДЖЕННЯ 4-ДЕННОГО РОБОЧОГО ТИЖНЯ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Чабаненко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті досліджується один з найактуальніших трендів в управлінні людським капіталом – перехід на 4-денний робочий тиждень. За останні роки цей підхід пройшов шлях від сміливого експерименту окремих компаній до серйозної альтернативи традиційному графіку роботи. На прикладі різних країн світу в статті розглядається, як великі корпорації та невеликі фірми впроваджують цю модель, отримуючи часом несподівані результати. Проте дане дослідження показує, що успіх залежить не стільки від самого скорочення тижня, скільки від якості підготовки до таких змін. В статті описані основні виклики впровадження нового графіку: збереження довіри клієнтів, перебудову бізнес-процесів та роботу зі скептично налаштованими керівниками. Результати дослідження свідчать, що при правильному підході скорочений тиждень стає не просто приємним бонусом для працівників, а справжнім каталізатором розвитку компанії.