РОЗВИТОК КЛІМАТИЧНО НЕЙТРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД - Шевчук, Інна; Арзянцева, Дар’я; Захаркевич, Наталія; Крушинська, Алла; Самарічева, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто європейський досвід розвитку кліматично нейтрального бізнесу. Означено ключові ініціативи Європейського Союзу, зокрема Європейську Зелену Угоду та «Місію ЄС: кліматично нейтральні та розумні міста». Досліджено заходи, що здійснюються малими та середніми підприємствами країн ЄС для підвищення ресурсоефективності, мінімізації викидів парникових газів та активного переходу на відновлювані джерела енергії. Визначено основні типи низьковуглецевих бізнес-моделей, що можуть бути впроваджені українськими підприємствами. Окреслено перспективи їхнього використання в Україні у довгостроковій перспективі, а також наголошено на необхідності розробки комплексної державної політики для підтримки екологічної трансформації бізнесу. Стаття підкреслює важливість адаптації європейського досвіду для української економіки в умовах післявоєнного відновлення та інтеграції до європейського зеленого курсу, що сприятиме сталому розвитку, підвищенню конкурентоспроможності підприємств і посиленню екологічної стійкості національної економіки.